TÉNYŐI SZENT MÁRTON ÜNNEP


    A római időkben november 11. a téli évnegyed kezdő napja volt, ekkor az új termésből és az újborból tartottak nagy lakomát. Általában ludat, vagyis a hadisten, Mars szent madarát fogyasztották, ami latinul „avis Martis” (Mars isten madara). Ebből lett népies szófejtéssel „Márton madara”.
Szent Mártont már a honfoglalás előtt tisztelték Pannóniában. A hagyomány szerint Márton álmában segítette Szent Istvánt és az országot, ezért Szűz Mária után Tours-i Szent Márton lett Magyarország patrónusa.Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani.
 A lakmározásnak kedvezett az is, hogy   a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezték.(Forrás:wikipedia)  


 A közelmúltban Tényő településen is a hagyományok jegyében rendezték meg a kulturális műsorral egybekötött Márton - napi mulatságot. A most is népszerű  rendezvényen Győr és a Rábaköz térségéről látogattak el barátok,  ismerősök, rokonok.

 A jókedvről Szórádi Árpád énekes-előadó,dal és zeneszerző gondoskodott, aki a hajnali órákig húzta a talpalávalót. Azaz a szintetizátorával csodás hangokat csalt a hangszeréből, amivel megörvendeztette a jelenlévőket. A polgármesteri köszöntőt követően, Kiss Mátyásné Ibolya és Papp Péter műsor vezetésével vette kezdetét a kulturális összeállítás, ahol hallhattak egyéni , páros és csoportos produkciókat.Fotók,videó és szöveg:
Gulyás Attila